Ongekend veel nieuwe klanten bij kledingbank

Groeiende inflatie en Oekraïners zorgen voor meer aanwas

Interview AD van 26 april 2022Door stijgende prijzen in de supermarkt en toestroom van Oekraïners, geeft Stichting Kledingbank Groene Hart in Alphen meer kleding weg dan ooit tevoren.
Jasper van den Brink Alphen

„Elke kilo kleding kunnen we goed gebruiken. Lingerie bijvoorbeeld is altijd binnen in mum van tijd weg", aldus voorzitter Richard Brand (65).
De kledingbank heeft te maken met een forse stroom aan nieuwe aanmeldingen. „We hadden verwacht eind dit jaar vierhonderd nieuwe aanmeldingen te krijgen. We zitten nu al op driehonderd", legt Brand uit.
Daarvan zijn er honderd afkomstig uit Oekraïne. „Die mensen hebben we gelukkig allemaal kunnen helpen. Maar we zitten echt bom- en bomvol." Naast de stroom Oekraïners zijn er ook tweehonderd 'gewone Alphenaren' bijgekomen. Boosdoener zijn de stijgende prijzen, vermoedt Brand.
Bij het binnenlopen van de winkel krijg je het gevoel van een alledaagse kledingzaak. Alles hangt keurig aan rekken, en er zijn pas¬hokjes en spiegels. Maar kijk je iets verder, dan zie je hoe nijpend de situatie is. Achterin in de winkel is er een kleine keuken voor de vrijwilligers. Deze ruimte is zelfs al gebombardeerd tot opslagplaats. Hier staan dozen met lakens opgestapeld.

Kleding is uit zijn jasje gegroeid

"Alleen al in de maand december zijn er tachtig mensen bijgekomen."

Richard in de winkelDankzij Kledingbank Groene Hart kan iedereen leuk gekleed gaan, ook mensen met een minimuminkomen. Steeds meer mensen maken er gebruik van. Maar de groei van de Kledingbank brengt ook nadelen met zich mee.

,,Wij hebben dringend bestuursleden nodig én grotere huisvesting'', zo begint Richard Brand (64), de bevlogen voorzitter van Stichting Kledingbank Groene Hart, het gesprek. Jaarlijks komen zeshonderd mensen uit Alphen, Kaag en Braassem en Nieuwkoop met een minimuminkomen bij de Kledingbank om gratis kleding uit te zoeken. En dat aantal groeit. ,,Alleen al in de maand december zijn er tachtig mensen bijgekomen."

Sinds Brand zo'n twee jaar geleden bij De Kledingbank is gekomen heeft hij er een gestroomlijnde organisatie van gemaakt. ,,Voorheen kwamen mensen hier om één kledingstuk te halen", zegt hij. ,,Dat was geen doen. Tegenwoordig kan iedereen twee keer per jaar kledingpakketten komen uitzoeken." Brand heeft een lijst gemaakt van hoe zo'n pakket er uitziet. Dat gaat van ondergoed, sokken en schoenen tot overjas.

Het feest van Sint Maarten

Op 11 november 2021, het feest van Sint Maarten, bracht de parochie H. Thomas een bezoek aan onze winkel. De film ziet u hieronder.

Kledingbank in Studio Alphen

Hier kunt u kijken naar een aan Studio Alphen gegeven interview.

Kledingbank Groene Hart groeit uit z’n jasje: ‘We hebben nu gewoon ruimtegebrek’

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Kledingbank Groene Hart kampt met ruimtegebrek. Het particuliere initiatief is jaren geleden in een Alphense woonkamer gestart en kent inmiddels een flinke vestiging aan de Hoflaan in Alphen aan den Rijn, maar de stichting heeft de ambitie om nog groter te gaan. 'Onze visie is dat dit minstens drie keer zo groot wordt.'

Richard in de KledingbankBij de Kledingbank wordt kleding ingezameld en beschikbaar gesteld aan minima, personen en gezinnen die moeten rondkomen van een zeer laag inkomen. 'Wij zijn er om de mensen te helpen, dat is het doel van de stichting ook. En kleding kopen is er niet bij, negentig procent is tweedehands kleding', zegt Richard Brand, voorzitter van Stichting Kledingbank Groene Hart. 'Ik moet ook eerlijk zeggen: de kwaliteit van de kleding gaat de laatste jaren ook omhoog die gebracht wordt, daar zijn we heel erg blij mee. Niemand wil kleding waar vlekken op of gaten in zitten.'