Kleding is uit zijn jasje gegroeid

"Alleen al in de maand december zijn er tachtig mensen bijgekomen."

Richard in de winkelDankzij Kledingbank Groene Hart kan iedereen leuk gekleed gaan, ook mensen met een minimuminkomen. Steeds meer mensen maken er gebruik van. Maar de groei van de Kledingbank brengt ook nadelen met zich mee.

,,Wij hebben dringend bestuursleden nodig én grotere huisvesting'', zo begint Richard Brand (64), de bevlogen voorzitter van Stichting Kledingbank Groene Hart, het gesprek. Jaarlijks komen zeshonderd mensen uit Alphen, Kaag en Braassem en Nieuwkoop met een minimuminkomen bij de Kledingbank om gratis kleding uit te zoeken. En dat aantal groeit. ,,Alleen al in de maand december zijn er tachtig mensen bijgekomen."

Sinds Brand zo'n twee jaar geleden bij De Kledingbank is gekomen heeft hij er een gestroomlijnde organisatie van gemaakt. ,,Voorheen kwamen mensen hier om één kledingstuk te halen", zegt hij. ,,Dat was geen doen. Tegenwoordig kan iedereen twee keer per jaar kledingpakketten komen uitzoeken." Brand heeft een lijst gemaakt van hoe zo'n pakket er uitziet. Dat gaat van ondergoed, sokken en schoenen tot overjas.


Grote maten
,,Dat werkt goed", zegt hij, terwijl hij een rondleiding door de winkel geeft. ,,Voor iedereen van 0 tot 100 jaar hebben wij kleding. Al komen we altijd kinderkleding en dames- en herenkleding in grote maten tekort, maar alle kleding is welkom."

De winkel ziet er keurig uit. De gewatteerde winterjacks, fleece jassen, warme truien, bloesjes en zelfs onderbroeken en mooie kanten bh's; alles hangt overzichtelijk, op maat gesorteerd in de kledingrekken. ,,Die rekken komen uit de inboedel van het failliete Cool Cat." Brand is er blij mee.

Het gaat bij de Kledingbank echter niet alleen om gebruikte kleding; er hangen ook nieuwe stukken tussen. Als bewijs haalt hij een spijkerbroek met glitters uit het rek. Gecombineerd met een veelkleurige gebreide trui wordt het een hip setje voor een tiener. ,,Als winkels ruimte moeten maken voor een nieuwe collectie, krijgen wij vaak de niet verkochte kleding. Daar zijn we heel blij mee."

Opgestapeld
In het magazijn zijn vrijwilligers een enorme berg kleding aan het sorteren. Er is zo weinig ruimte in het pand aan de Gaslaan dat de dozen vol met kleding her en der moeten worden opgestapeld. ,,Toch zijn we die kleding ook zo weer kwijt", weet Brand. Maar de noodzaak van een grotere behuizing is wel duidelijk.

Ook het bestuur, dat momenteel uit drie personen bestaat, moet worden uitgebreid. Er is dringend behoefte aan een coördinator en een penningmeester.

Ondertussen rinkelt de telefoon. Een dame is haar kasten aan het opruimen en vraagt of ze kleding kan komen brengen. Brand vertelt dat op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 15.00 uur schone, nette kleding kan worden gebracht. ,,Sinds corona vragen wij om het voor de deur te zetten."

Voor mensen die kleding nodig hebben, geldt dat ze zich via de site kledingbank-groenehart.nl moeten aanmelden. ,, Maar, wij krijgen ook aanmeldingen via organisaties als Tom in de Buurt of via de gemeente. Iedereen met een minimuminkomen tot minimum + 20 procent laten wij toe."


Respect
Klanten worden met respect behandeld. Brand: ,,Alles gaat volstrekt anoniem. Zelfs onze vrijwilligers hier kennen de achtergrond van onze klanten niet."

Hij zegt alleen te willen weten wat het netto inkomen is, ,,maar verder kijken wij de mensen niet aan.'' Hij geniet als er mensen tevreden de deur uitgaan. ,,Ik had hier onlangs mensen die voor het eerst kwamen. Ze vonden het zo'n keurige winkel en waren superblij met de kleding die ze mochten uitzoeken.''

Bron: AD Alphen 5 januari 2022.