Kledingbank verzoekt om hippe winterjassen

Om te voorkomen dat kinderen worden gepest

Dringend gevraagd bij Kledingbank Groene Hart: warme winterjassen en dan graag hippe! Dat verkleint de kans dat de kinderen die ze dragen, gepest worden.
De in Alphen gevestigde kledingbank, die jaarlijks bijna 50.000 stuks kleding weggeeft, kan altijd wel winterjassen voor kinderen en jongeren gebruiken. Maar opvallend in de oproep die Winterjassen fotode kledingbank afgelopen week deed, was juist de vraag om coole kinderkleding. Dat had een reden. `Kinderen worden helaas vaak gepest door klasgenoten omdat ze geen trendy kleren dragen', meldde de kledingbank.
Richard Brand, voorzitter van Kledingbank Groene Hart, hoort nogal eens van ouders die de 'win¬kel' in Alphen bezoeken dat hun kinderen niet mee durven komen. „Ze willen daar niet gezien worden. Als ze dan téch komen, gaat er vaak een wereld voor hen open. Want we hebben óók coole kleren."

Restpartijen

Hij pakt een donkergroene kinderjas met bontkraagje. Die ziet er best stoer uit. We zien ook een stuk of tien donkerblauwe jassen, die open nog zo goed als nieuw. “Klopt”, zegt Brand. „We kunnen soms voor een vriendenprijsje restpartijen kopen van ondernemers die ons willen helpen. Wat wij sowieso willen, is zoveel mogelijk keuze geven. Maar in de grotere kindermaten is het aanbod nogal eens beperkt. Trendy kleding, waarvoor pubers gevoelig zijn, blijkt voor ons meestal lastig te krijgen."

Uiterlijk

Maar klopt het beeld dat kinderen worden gepest om hun kleding eigenlijk wel? „Het is vaak een combinatie van dingen waardoor kinderen worden gepest", reageert Jacqueline van Leeuwen, die twaalf protestants-christelijke scholen in de gemeente Alphen onder haar hoede heeft. „Het kan gaan om uiterlijk, kleding, gedrag, hoe je je opstelt in een groep, enzovoorts. Het helpt dan wel als een kind kleren draagt die door anderen worden gezien als iets wat niet afwijkt van de norm."
De jongste basisscholieren zijn nog niet zo bezig met hun kleding en die van leeftijdgenoten, denkt Van Leeuwen. „Bij de oudere kinderen kan dat wel spelen en soms ook leiden tot pesten. Wij spelen er ook op in met ons lespakket, geven het onderwerp extra aandacht als het moet en desnoods betrekken we ouders. Een kind dat commentaar krijgt op kleding kan misschien stoer reageren, maar zich dat toch erg aantrekken."

Even tot Hier

Terug naar de actie van Kledingbank Groene Hart. Die stond al even op stapel en toen kwam vorig weekend de uitzending van het populaire tv-programma Even Tot Hier (laatst bijna 2 miljoen kijkers), dat een kledingbank in Sappemeer (provincie Groningen) zo'n honderd jassen bezorgde. Een flink aantal was nog gloednieuw. „Wij hopen nu op die actie mee te kunnen liften", reageert Brand.
Er komen al winterjassen binnen en de kledingbank heeft gehoord dat meerdere scholen in Alphen en Boskoop met eigen acties inhaken op de oproep. In de 'shop' staan dozen met lekker warme sjaals en mutsen. „Ja, die zoeken we ook. Laat maar komen", zegt Brand.

Ander pand

Hij is nu enkele jaren betrokken bij de kledingbank en merkt dat die duidelijk in een behoefte voorziet. „We zijn in korte tijd gegroeid van 650 mensen die zich aanmeldden naar 140o. We zaten al krap in de ruimte, maar nu is het echt te klein. Daarom zijn we bezig met een ander pand." Brand wil nog niet zeggen waar, hij hoopt wel dat de kledingbank komend voorjaar is verhuisd.
Naast kleren mogen mensen ook geld geven, benadrukt Brand. De kledingbank is nu afhankelijk van giften en een bijdrage uit een armoedefonds. „Ik denk dat de winterjassenactie bijdraagt aan onze bekendheid en dat kunnen we goed gebruiken”, besluit Richard Brand.

Bron AD - Jan Belt - Alphen, 5 december 2022